torsdag 26. april 2007

Hvem har bestemt..!?


Dette er ikke en ren filmblogg for de som måtte begynne å tro det. Men det er på sin plass og si noen ord om norsk films svar på Knoll og tott; Wam og Vennerød. Fem av filmene deres ble gitt ut på dvd for ikke så lenge siden, med masse digg ekstramateriale. Dette er ikke bare noe for alle dissillusjonerte 68ere (oi, de er det ingen som snakker om lenger), her er det noe for alle. Wam og Vennerød sparket til høyre og venstre og malte med meget bred pensel. Karakterene var overtydelige og rett i fleisen, og du visste egentlig aldri hvem du skulle ha sympati for.

Min favoritt Wam og Vennerød film ble ikke gitt ut på dvd i denne omgang. Det er også uten tvil den beste norske filmen noensinne. Hvem har bestemt..!? heter mesterverket der Petter Vennerød selv spiller hovedrollen som den ganske så mistilpassede Ottar. Han lever i et demokrati, men spør seg selv og de rundt seg om hvem som egentlig har bestemt. Det er ingen som har spurt meg som han sier.

Hva er det med Wam og Vennerød og buss og togscener, de har alltid veldig bra buss og togscener i filmene sine. Hadde de laget en film som bare foregikk på et kollektivtransportmiddel ville det blitt et virkelig mesterverk av dimensjoner. I Hvem har bestemt..!? begynner Ottar å krangle med buss sjåføren om hvor bussen skal stoppe, så med medpassasjerer og det blir så voldsomt at politiet kommer og legger han inn på psykiatrisk sykehus. En overreakskjon på en busskrangel kanskje? Ikke i Wam og Vennerøds univers.

Det beste med Wam og Vennerød er dialogen. Den kan være kunstig og tilgjort eller bitende og slagordsaktig, ofte med et stort innslag av kreativ banning. Din uspontane hengepikk, Hold kjeft ditt uttørka husmorludder, Vil du se på kuken kjerringfaen og Du er en reaksjonær psykiater og sannsynligvis kristen er bare noen få av veldig mange eksempler på ting som aldri ble sagt noe annet sted enn i en Wam og Vennerød film. Filmene kunne bare vært lagd på søttitallet. På åttitallet mistet de noe av sin kraft og bare ble tåpelige og dårlige. Åpen framtid er etter min mening den siste virkelig bra Wam og Vennerød filmen.

Men nå er de på dvd og ikke minst på nett; sjekk ut den fantastiske W&V siden med klipp fra filmene, anmeldelser og masse annet snacks. Den beste internettsiden siden imdb! http://www.wogv.no/ Lydklipp fra Hvem har bestemt..!? anbefales, bedre dialog har aldri forekommet i norsk film og knappt nok i noen film.

1 kommentar:

Erik F sa...

Hei, er helt enig med deg om at det er den beste norske filmen som er lagd! Har et problem jeg, for mange år siden var det noen som stjal filmen fra meg og har ikke fått tak i den siden... Har du peiling på hvor jeg får tak i den ? fraggla1@me.com
Har letet i mange år nå,, har tilogmed hatt dialog med Petter Vennerød selv på facebook, men han har rett og slett ikke tid til å hjelpe..
mvh. Erik F