torsdag 8. januar 2009

Film 2008/2009

Nytt år og da kommer oppsummeringer og lister og rangeringer. Men i stedet for å liste opp og rangere de beste filmene i 2008, så tar jeg heller et lite tilbakeblikk og et lite framblikk i samme slengen.

2008 var et variert filmår som startet veldig trist med skuespiller Heath Ledgers død.
Ledger skulle samme sommer imponere som en splitter pine gal Joker i The dark knight. Javier Bardem vant en velfortjent Oscar for sin rolle som en like gal og ustabil (om mer rolig) drapsmaskin i No country for old men. To geniale filmskurker som vil stå godt og merkbart i filmhistorien.

Bra monsterfilmer kunne også 2008 by på. Cloverfield var en genial liten film der New york virkelig får skambank av et gigantmonster. Det hele er et panikkartet, terroristlignende angrep der folk løper for livet og kaoset og redselen setter seg i seeren også. Glimrende!

Årets mest finurlige film var nok svenske Låt den rätte komma in. En oppvekstfilm lagt til tidlig åttitall med en vampyrhistorie flettet frekkt inn. Utvilsomt en av fjorårets beste, ikke så mye skrekkfilm, mer en veldig autentisk film om mobbing og den vanskelige oppveksten. Har i hvert fall ikke sett noe lignende før.

Skuffelser var det nok av også i filmåret som gikk. There will be blood var en av de. Mange mener den er en moderne klassikker, men historien er ikke mer enn ordinær og den var for lang. Daniel Day Lewis er fantastisk som han alltid er og det er noen andre kjempebra skuespillerprestasjoner utenom han og. Men det gjør ikke en kjempebra film. Filmen var til tider bra for all del, bare ikke så fantastisk hele veien som mange vil ha det til.

Quantum of solace, den siste Jamens Bond filmen var fjorårets største nedtur. Det må være den kjedeligste James Bond filmen noensinne. Og særlig høyt var fallet etter den forrige, Cassino royale, som var en av tidenes aller beste Bond filmer (her snakker vi topp tre).
Jeg sluttet å bry meg om handlingen (som var…???) et kvarter inn i Quantum of solace.
Og foruten å være kjempekjedelig, gjentok den også mange scener fra tidligere Bond filmer.
Når det lages slike drittfilmer er det helt ok at folk laster dem ned gratis og ser de, for
det er en mye større forbrytelse å lure folk til å betale dyre kinobilletter for å se dette her. Fysj!

Jeg var heller ikke særlig imponert over Cohen brødrenes siste påfunn Burn after reading. Den
fører seg inn i rekken av lettbente komedier som de har holdt på med de siste årene (utenom No country for old men da). Fjollete forviklinger og lettvint plott. Håper de finner tilbake til Fargo/The big Lebowsky godformen til neste film.

Så kommer to filmer som egentlig er fra 2008, men kommer på kino her til lands i år. Og du MÅ se begge! Først Hunger, som ikke har noe med Knut Hamsun å gjøre, men er en rimelig drøy film om sultestreikende fengslede IRA medlemer. Det er en sann historie og skal visstnok være veldig autentisk. Det er som skrevet den sanne historien om fengslede IRA medlemmer som i 1981 gjennomførte en sultestreik der mange døde. Når en døde, fortsatte neste til han døde. Det er bare å stålsette seg og komme seg på kino! Michael Fassbender som spiller hovedrollen sultet seg for rollen og ser uhyggelig tynn ut i filmen. Fassbender er en fantastisk skuespiller som bør få et skikkelig gjennombrudd med denne filmen. Han er en populær mann og kommer i hele fire nye filmer senere i år. Han spillte også hovedrollen i den også svært guffne (men på en annen måte) Eden lake som også kom i fjor (vet ikke om den er kommet ut i Norge). Der er han og kjæresten på telttur og blir overfalt og terrorisert av en gjeng ungdommer.

Den andre filmen som er et must å få med seg i 2008 er Milk. Sean Penn spiller Harvey Milk, den første åpne homofile politikeren i USA. Penn spiller fantastisk og blir nok belønnet med en Oscar for denne rollen. Vet ikke hvor godt leserne av bloggen kjenner til historien om Harvey Milk, så vil ikke røpe for mye. Filmen fletter inn arkivmateriale på en genial og nesten ikke merkbar måte og mange av Milks venner og kollegaer har hjulpet til med å lage filmen og mange av de er med i den også. Jeg skal se filmen minst en gang til, dette blir utvilsomt en av årets beste filmer.

Ellers ser jeg veldig fram til filmatiseringen av to geniale tegneserier, først The Spirit av Will Eisner. Den er rett rundt hjørnet nå, hadde premiere i USA i romjulen. Og så den filmen jeg ser mest fram til i 2009 – filmatiseringen av den geniale tegneserien The Watchmen fra midten av 80 tallet. Den er forfattet av Alan Moore, som også står bak den like geniale V for vendetta og From hell. Filmatiseringene av tidenes aller beste tegneserieforfatter pleier å være bankers og utrolig bra, og fra hva jeg har sett ser The watchmen i filmform grisestilig ut. Den omfattende historien om pensjonerte superhelter som blir drept en etter en har nok vært en utfordring å få over på filmlerretet, men somsagt det ser veldig veldig lovende ut. Den kommer på kino tidlig i mars.

Ingen kommentarer: