søndag 8. mars 2009

8 Mars


Jepp det er damenes dag i dag. Så får skrive litt om det. Siden vi menn har de resternde dagene i året ennå er det kanskje på tide å gi litt mer enn bare en dag. Hva kan man gjøre? Ikke forvente at en dame (din mor, søster, kjæreste, kone) skal gjøre deg tjenester (vaske opp, lage mat, stryke skjorta di, hente et glass øl til deg etc) bare fordi du er mann og hun er kvinne. Ikke la henne komme hjem etter jobb og måtte ta til på jobb nr.2 alene - husarbeid og ungepass osv.

Heldigvis er det mindre og mindre av dette og kjønnsrollene er litt mer blandet enn før. Men ennå er det noen som er gammeldags og forventer at en dame som selv har jobb også skal være fulltids husmor som før i tiden. Det er selvsagt helt uaskeptabelt. Her har menn et ansvar for å gjøre mer hjemme og kvinner et ansvar for å si mer nei og om nødvendig sette opp delt ansvar for arbeidsoppgaver hjemme.

Vi er kjappe til å kritisere andre kulturer for kvinneundertrykking (tenk de må gå med skaut!) og er ikke så nøje om vestlige kvinner må slite og slave i hjemmet, at de sulter seg ihjel for å oppnå et skjønnhetsideal ingen helt vet hvem vil ha og ikke kan gå ute om kvelden uten at sjangsen for å bli voldtatt er tilstede.

En ekte mann står opp for sine kvinner, hyller og setter pris på de. Hjelper til med husarbeid og oppgaver som tradisjonellt før var kvinneoppgaver. Vi kan alle bli bedre på dette!

Og likelønn, lik lønn for likt arbeid må også være en selvfølgelighet. At det i 2009 er en forskjell her bare fordi den ene lønnsmotakeren er av det kjønnet som før (liksom) ble sett på som annenrangs borger er utrolig flaut! Få en slutt på det nå!

God kvinnedag alle kvinner og menn!

Ingen kommentarer: