søndag 8. mars 2009

Mammut


Etter en uke med Mammutsalg er det nok mange som har fått seg noen nye bøker i hylla. Kanskje den boka som var litt dyr da den kom ut i fjor, men som nå endelig er i hus. Jeg kjenner følelsen. Årets Mammutsalg var litt for bra egentlig, det var mye jeg kunne tenkt meg. Og det er ikke bare penger som setter begrensninger (man kan handle ganske mye på Mammutsalg uten å bli blakk...), men også at bøkene skal leses en gang. Helst før neste salg...
Vel det var en bok jeg måtte ha med en gang og det var Trygve Mathiesen's Tre grep og sannheten Norsk punk 1977-1980. Og en trenger ikke være vaskekte hardcore punker for å få glede av denne boken, det holder at man er interessert i norsk rocks historie og/eller nysgjerrig på en dokumentasjon av innførelsen av et ungdomskulturfenomen fra England til Norge sent på 1970-tallet.

Rocken var i sørgelig forfatning midt på 70 tallet, og her til lands var kreativiteten på bånn. Det var stort sett nyinnspillinger av utenlandske hits med norsk tekst. Men heldigvis kom punken også til Norge, la andre gjøre jobben for deg ble byttet ut med gjør det sjøl!
Boka er veldig grundig, og selv om hovedfokuset er på Oslo og Trondheim (og etterhvert Bergen) så tar den også for seg småsteder rundt omkring (til og med Bryne!), konserter som skulle bli viktige (Sex pistols, The Stranglers, Crisis...), fanziner, politikk, plater som kom ut, osv.

En utrolig bra og grundig bok skrevet av en som var med på det når det skjedde. 350 sider tykk og ser ut som et 10" cover. Anbefales!

Og skulle ikke denne friste så sjekk ut Mammutsalget ellers, det er en uke igjen.

1 kommentar:

Svenn sa...

Takk for tipset, men den var borte vekk gitt