onsdag 21. mai 2008

Ekstramateriell

Du har leid en dvd og har satt deg godt til rette i sofaen med noe godt å spise og drikke. Filmen du har lånt viser seg å ikke være det helt store, den er faktisk ganske kjedelig og dårlig. MEN dvden er i det minste fyllt opp av masse ekstramateriale! Ok, hvem gidder å se på timesvis med intervjuer av skuespillere og regissører og andre etter å ha slitt seg igjennom en dårlig film? For å ikke snakke om ørten dokumentarer om filmen og innspillingen, kommentarspor og mer?

Men hva så om filmen er bra og du gjerne vil se mer? Se, da er ekstramateriell en fin ting. Selv om det er særdeles få dvder jeg har sett alt av ekstramateriale på. For her er det veldig stor variasjon, både i mengde og kvalitet.

Noen som alltid leverer når det gjelder ekstramateriell er den amerianske regissøren og skuespilleren Christopher Guest. Han er nok mest kjent for de fleste som den idiotiske rockestjernen Nigel Tufnel i tulle-rocke dokumentaren This is Spinal tap. Men også etter dette har han brilliert i andre filmer sammen med en ganske fast gruppe skuespillere som har spesialisert seg på falske dokumentarer der all dialog er improvisert!
Denne kunsten er godt innlært blant de involverte, noe som kan sees på f.eks intervjuer med bandet Spinal tap (de opptrådde som et ekte band i etterkant av filmen, de hadde et ganske omfattende comeback på begynnelsen av 90-tallet), de er alltid utrolig morsomme!

Min favorittfilm av disse folkene (utenom Spinal tap - som hadde en annen regissør og ikke så mange av de som senere ble med i Guests filmer) er Best in show. Den handler om mange forskjellige mennesker som alle skal til en stor hundeutstilling. Her kan de fleste nikke gjenkjennende til mange typer hundeeiere, du har garantert truffet noen av de! Filmen er kjempebra og utrolig morsom, og kommentarsporet på filmen med Christopher Guest og geniale Eugene Levy (kjent som faren i American pie filmene), er minst like morsomt som filmen.

Kan også anbefale tulledokumentaren A mighty wind med de samme folkene om forskjellige folkemusikere som kommer sammen for å hylle en nylig avdød konsertarrangør (!). Det er veldig overbevisende, alle skuespillerne synger og spiller selv i denne filmen, som har et fantastisk bra soundtrack! Catherine O' Hara (mest kjent som Kevins mor i Alene hjemme filmene) lærte seg til og med å spille harpe til denne filmen!

Ingen kommentarer: