mandag 18. februar 2008

Friday the 13th - the blog




Neste år kommer en ”nyinnspilling” av filmen Fredag den 13. Det vil si, det er en nyinnspilling av filmserien (det ble ti filmer i alt, elleve om en regner med filmen der Fredag den 13 morderen Jason sloss mot A nightmare on elm street morderen Freddy i Freddy vs. Jason).




I den første Fredag den 13 filmen er Jason bare med noen sekunder på slutten av filmen, da som barn. Og det er ikke før i film nummer tre at han tar på seg den karakteristiske hockeymaska. I ”nyinnspillingen” er han voksen og har på seg hockeymaska.

Jeg var helt oppslukt av Fredag den 13 filmene fra jeg gikk på ungdomskolen og til nå egentlig, selv om det nå er lenge siden jeg har sett en av filmene. Den siste var nok Freddy vs. Jason og den var forferdelig! Her kommer en liten gjennomgang av hele filmserien siden jeg lovte det i en tidligere blogg.


Fredag den 13 (1980)
Regnes som en av de store skrekkfilmene, og få om noen filmer han klart å fostre like mange kopier som denne filmen. Den handler om en gjeng ungdommer som reiser på sommerleir der legenden om gutten Jason som druknet fordi ingen av leirlederne passet på blir fortalt. Etter hvert blir flere og flere på sommerleiren drept. Av hvem? Jason? Filmen regnes som en klassiker, og var sikkert imponerende når den kom, men jeg synes den er kjedelig og jeg liker mange av oppfølgerne bedre.

Fredag den 13 del 2 (1981)
Første oppfølger kom året etter den første. Den starter med at den eneste overlevende etter eneren blir drept. Ah, så kjipt. Så kommer det nye ungdommer til Camp crystal lake eller Camp blood som den heter på skremmende folkemunne. Og gjett en gang hva som skjer med de ungdommene. Akkurat, de blir kvestet en etter en. Denne filmen er faktisk ganske bra, en av de bedre i serien. Den er hakket friskere enn eneren.

Fredag den 13 del 3 (1982)
Et steg fram og et tilbake med denne filmen. En ganske kjedelig film. Men her får Jason hockeymaska på seg som han bar i de resterende filmene. Og den er filmet i 3D. Ellers gjesp gjesp gjesp.

Fredag den 13 del 4 – The final chapter (1984)
Back on track. Dette er kanskje den mest blodige av alle filmene i serien. Jason våkner til liv igjen og denne gangen er han sintere enn noensinne. En veldig spennende film med mange fine hopp høyt i stolen og skrik scener for de som gjør det. Jason møter her Tommy som er en gutt som tar opp kampen mot han og går så langt som å skamklippe seg på håret for å ligne Jason som barn. Og når guttungen i tillegg kan svinge macheten så ligger Jason faktisk ganske tynt an.

Fredag den 13 del 5 – A new beginning (1985)
Del 4 skulle som tittelen tilsier være siste film i Fredag den 13 serien. Men så spillte den inn hauger og lass av penger og da var det jo fristende å lage enda en film. Dette er en av de rareste filmene i serien siden den tar en uvanlig vri. Den er sånn passe bra, vel litt under sånn passe bra...

Fredag den 13 del 6 – Jason lives! (1986)
Min personlige favoritt i serien er vellaget, spennende, skummel og morsom. Det funker på alle plan. Hele filmen har en herlig sensommer følelse. Jason blir vekket til live av en voksen og fly forbanna Tommy ved et uhell. Jason dreper først kompisen til Tommy og så er han tilbake på sommerleiren med nyslipt machete. Tommy prøver å advare om Jason men ingen tror på han, selvsagt. Aller minst tror sheriffen på han. Hans datter er til og med på sommerleiren der Jason lurer i buskene og sheriffen har ikke noe til overs for Tommy og tror det er han som står bak mordene.

Fredag den 13 del 7 – The new blood (1987)
Kjent som den blodløse Fredag den 13 filmen, tross tittelen. Her er det nok av mord, men lite blod og gørr. Men filmen er bra den og kampen mellom Jason og Tina som har sterke overnaturlige krefter er morsom og spennende.

Fredag den 13 del 8 – Jason takes Manhattan (1988)
Denne fikk jeg i sin tid fatt i en kjempedårlig kopi av før den kom i videobutikken (om den noensinne kom dit på den tida da). Og det var kjempestas selv om det nesten var umulig å se hva som foregikk. Kanskje like greit for denne er forferdelig dårlig. Jason gjemmer seg på en båt og dreper folk på vei til Manhattan. Der stikker han i land og forsetter. For noe møl!

Fredag den 13 del 9 – Jason goes to hell (1993)
Så gikk det noen år og så kom Jason tilbake igjen. Jeg var innom videobutikken mange ganger i uka og spurte etter denne. Når den endelig kom ble jeg dritflau over å ha mast på en film som var enda dårligere enn den forrige. Jason er her en slags ånd som kan gå fra skapning til skapning, dette er en ren kopi av filmen The hidden og mye mye dårligere enn orginalen. Et makkverk det vanskelig skal gjøres å overgå.

Fredag den 13 del 10 – Jason X (2001)
Denne tok lang tid å få ut på markedet, aldri et godt tegn. Og grunnen er at dette suger padderompe! Ikke så ille som nieren, det hadde jo vært en prisverdig prestasjon i grunnen! Jason tar seg en tur ut i verdensrommet på en romferge. Det er like teit som det høres ut til. Usj!

Freddy vs Jason (2003)
Noen ideer kunne godt forblitt ideer. Noen nerder kom sikkert på at det hadde nok blitt dobbelt så skummelt hvis man tar Jason fra Fredag den 13 filmene og Freddy fra A nightmare on elm street filmene og lar de sloss mot hverandre. Resultatet er så begredelig at å se på maling som tørker blir en fest i forhold. Dette er det mest bedritne og menigsløse produktet Jason fra Fredag den 13 filmene har vært med på. FYSJ!

Og neste år kommer altså Fredag den 13 filmen. Skal bli spennende å se hvordan det blir. Bør vel helst ikke glede meg, men kjenner det skal bli moro å se en helt ny film i serien. Kanskje den i hvert fall kan få en til å glemme de siste tre filmene i serien og ikke minst Freddy vs Jason.

Ingen kommentarer: