søndag 20. april 2008

Bø! sa avisen


Vi skal tilbake til tabloidaviser igjen i bloggen, denne gangen skal det handle om de kjekke forsidene og overskriftene som advarer oss mot å spise - vel hvis man ser på alle samlet - mat i det hele tatt. Eller, den ene uken er det livsfarlig å spise sjokolade, man vil garantert få hjerteinfarkt hvis man lar seg friste til å spise sånne kaloribomber. Men så uken etter er sjokolade plutselig det mest fantastiske man kan stappe i seg. Det har nesten blitt et vitamintilskudd som kroppen rett og slett må ha.

Lightbrus har fått skikkelig juling det siste året spesielt. Det har vært kreftfremkallende og mer fetende enn vanlig brus. Bak disse sensasjonsoverskriftene (som selger aviser) ligger det ikke noe mer sensajonellt enn hvis noen hadde kastet en ert i middelhavet. Hvis lightbrus (med det omdiskuterte søtningsstoffet apspartam) skal være kreftfremkallende må en person drikke rundt 7, 8 liter brus hver dag. Hvem gjør det? Og hvis noen gjør det burde de vel visst at det ikke var noe særlig lurt eller sunt?

Sånne overskrifter kommer hyppigere og hyppigere mens dagens -forby alt som er farlig, uheldig og usunt - regjering styrer landet, det har blitt en ukultur som gjør voksne mennesker til barnehagebarn igjen. Og avisene fyrer opp og skremmer. Ikke gjør ditt, ikke spis datt.

Det er en ganske enkel løsning på dette; bruk sunn fornuft og ikke overdriv ved å spise mye og ensidig over lengre tid. Hold deg i grei fysisk form ved å trimme litt av og til, enten gå en tur med en venn, gå å svøm i en svømmehall, stikk på et treningstudio eller noe annet som du synes er kjekkt. Men en sånn overskrift hadde nok ikke solgt mange aviser.

Hva forskere kommer fram til når det gjelder ernæring er ofte avhengig av hvem som har bestilt undersøkelsen. Opplysningskontoret for kjøtt vil nok ikke ha igjen et resultat som sier at folk spiser for mye kjøtt og må kutte ned forbruket. Og Tine meierier vil nok ikke at det skal komme ut at kumelk passer best for kalver og ikke mennesker som har en tendens til å utvikle allergi ved inntak av kumelk. Og tabloidavisene vil ikke ha noe annet enn at maten enten er livsfarlig eller overraskende sunn (om en matvare man før trodde var usunn).

Neste gang du ser en avis som forteller deg over hele første side at du kan dø av å spise rabarbra eller noe sånn lurt, så ikke kjøp den. Kjøp deg heller noe godt å spise og kos deg med det med god samvittighet og la hysteriet gå sin vante gang uten deg!

1 kommentar:

Olav :) sa...

Knallbra blogg, og mange gode poenger. Stikker å kjøper en sjokolade... og en cola zero